O Novigradu na Dobri

Novigrad na Dobri

Pogled sa Starog grada

Novigrad je danas mjestašce uz rijeku Dobru i povijesnu cestu Karolinu, smješteno u predivnoj dolini, podno nekoć utvrđenog srednjovjekovnog grada. Župa pod imenom Novigrad na Dobri prvi put se spominje 1018. godine u popisu župa Krčke biskupije, međutim prema nekim izvorima, na području današnjeg Novigrada nekada je postojala starohrvatska Dobranska župa.

Poneki stariji mještani pričaju o „Crikvenom selu“ jer je do 1910. godine Novigrad na Dobri nosio ime Crikveno selo. Zanimljivo je da su usred sela, jedna pokraj druge, izgrađene dvije crkve. Većina kuća je izgrađena na lijevoj obali Dobre, dok se srednjovjekovna utvrda uzdigla na brijegu povrh desne obale.

Osim utvrde, Novigrad na Dobri krasi prekrasni kameni most koji potječe iz 18. stoljeća, a koji je sagrađen zajedno sa cestom Karolinom.

karta

Karta Novigradskog područja - Rujan 1862. godine

Narod je posebno ponosan na svoju Župnu crkvu iz 14. stoljeća koja je posvećana Gospi i zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske, a nosi ime Uznesenja Blažene Djevice Marije.

U Novigradu je od 1848. do 1877. godine bilo sjedište općine, a od 1858. godine djeluje i državna škola. Gospodarske, a vrlo često i političke prilike, natjerale su mnoge žitelje ovog kraja u iseljeništvo. Gotovo da nema obitelji koja nema rodbinu u Kanadi, Australiji, Sjedinjenim Državama, Njemačkoj ili nekoj drugoj zemlji.

Danas Novigrad na Dobri u sebi nosi prošlost i pamćenje da je bio jedno od sjedišta moćne hrvatske plemićke obitelji Frankopani, ali i budućnost, koja joj se otvara ne samo kroz turizam, već i kroz cestovni pravac koji je Novigrad na Dobri učinio gotovo „predgrađem“ Zagreba.

TOP